Lektörsomdöme

Håller ditt manus måttet? Få värdefull feedback!

Innan du skickar in ditt manus till förlag kan det vara bra att låta någon annan läsa igenom vad du har skrivit. Ett lektörsutlåtande är en professionell, ingående läsning som ger dig värdefull feedback och konkreta tips för att göra din text så bra som möjligt. När du beställer ett lektörsomdöme från Bläcklilja får du en noggrann läsning av en erfaren redaktör med många års vana av bokbranschen. Jag är van vid att bedöma texter ur texter ur många olika genrer och tar emot manus för både barn/ungdom och vuxna. 

Ett lektörsomdöme från Bläcklilja består dels av en övergripande, sammanfattande del på 2–5 A4-sidor, dels av kommentarer och exempel direkt i manus. Tillsammans ger de dig en god överblick av vad som fungerar bra i manus och vad som kan behöva mer arbete. Jag tittar på struktur och upplägg, dramaturgi, karaktärsteckning, miljöbeskrivningar, språk, stil – ja, helt enkelt allt som är viktigt för att din bok ska bli riktigt, riktigt bra. Lektörsomdömet är alltid utförligt, konkret och konstruktivt; tanken är att det ska ge dig en stabil grund att stå på när du jobbar vidare med din text. Om du vill ha kontinuerliga råd och stöd under skrivprocessen kan du följa upp eller kombinera omdömet med manushjälp och författarcoachning.

Manus lämnas till mig antingen som pdf eller Wordfil. Priset för lektörsutlåtande sätts utifrån hur långt manus är, och oftast kan du ha ett färdigt omdöme i handen bara ett par veckor efter att du har skickat in manus. Om du är intresserad av att boka tid för lektörsläsning eller vill veta mer – hör av dig, så hittar vi en modell som passar dig! 

Bläcklilja erbjuder även lektörsomdömen till förlag.